Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

«Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» 


Είναι αλήθεια πως το «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» δε χρειάζεται να μας απασχολεί με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, δεν κρύβει στο σεναριακό του σκελετό μυστικές αλληγορίες ή οτιδήποτε σαν σχόλιο, πέρα από τη φήμη που λέει πως ο συγγραφέας βρήκε αυτοβιογραφικά στοιχεία σχετικά με την οικογένειά του και την προβληματική παιδική ηλικία του στους χαρακτήρες, ώστε να μπορεί να ταυτιστεί κομμάτι παραπάνω με τον φυσιολογικό Μόρτιμερ Μπρούστερ, τον κεντρικό ήρωα, όμως, είναι αδύνατον να φανταστείς το έργο  δίχως τη… σαλεμένη του υπερβολή.
Η γκροτέσκα απεικόνιση της μέσης αμερικανικής οικογένειας γίνεται αποκλειστικά και μόνο με στόχο τη διασκέδαση, λες και ένας παραμορφωτικός φακός έπεσε πάνω στο «You Can’t Take It with You» (1938) και αντικατέστησε το ταξικό με το κατάμαυρα εκκεντρικό χιούμορ που θέλει δύο καλοκάγαθες γριούλες να σκοτώνουν εκ προμελέτης ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, χαρίζοντάς τους την αιώνια γαλήνη, πακέτο με μια αξιοπρεπή ταφή, στο κελάρι της οικίας τους!

----------------------

ΤΖΟΖΕΦ ΚΕΣΣΕΡΛΙΝΓΚ

Ο Τζόζεφ Ότο Κέσσερλινγκ ήταν αμερικάνος συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1902 στη Νέα Υόρκη. Η οικογένειά του είχε γερμανική καταγωγή. Στα 20 του έκανε μαθήματα φωνητικής και σκηνοθεσίας. Από το 1933 άρχισε να δουλεύει αποκλειστικά ως συγγραφέας. Αρκετά του έργα παίχτηκαν στο Μπρόντγουαίη, Wisdom in Women (1935, Four Twelves are 48 (1951), and Mother of that Wisdom (1963). Αλλά το έργο με το οποίο έμεινε γνωστός στο ευρύ κοινό, είναι το Arsenic and Old Lace , (Αρσενικό και παλιά δαντέλα). Αυτή η μαύρη κωμωδία τον έκανε διάσημο παγκοσμίως και ήταν το μόνο του έργο που είχε (τόσο μεγάλη) απήχηση. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1967. Το 1980 καθιερώθηκε το Βραβείο θεατρικών συγγραφέων Κεσσερλινγκ, χρηματοδοτούμενο από τη χήρα του.
-------------------------

Το σημερινό μας κείμενο είναι διασκευή του Χρήστου Λάτσινου και μας δόθηκε από τη θεατρική σκηνή «Αιτωλικό», τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Παίζουν οι:
Ιωάννα Χρονοπούλου:΄Aμπυ Μπριούστερ
Ανθία Απέργη: Μάρθα Μπριούστερ
Στάμος Μητσιάλης : Μόρτιμερ Μπριούστερ
Γεράσιμος Απέργης : Τζόναθαν Μπριούστερ
Παναγιώτης Μπόικος  :Τέντυ Μπριούστερ
Κάλλη Γραμματικού : Τάμπιθα Ο΄Χάρα
Στέλιος Δεληγιάννης : Δρ Αϊνστάιν
Μενέλαος Μεταλληνός  :Αιδεσιμότατος Χάρπερ
Μαρία Λουίζα Τέσσα  :Ελέην Χάρπερ
Ολυμπία Απέργη : Εισαγγελέας Κλίνχαντ
Άκης Πέτρου : Αστυνόμος Κλάιν
Νικόλαος Ανεμογιάννης : κα Γκιμπς
Αγγελίνα Αργυρού : Δις Μποντ
Σκηνοθεσία : Θωμάς Αρβανιτάκης
Υποβολείο-Ντεκόρ-Φροντιστήριο:  Λιλή Σπάθα
Χτενίσματα-μακιγιάζ: Ειρήνη Γεωργοπάλη, Αγγελίνα Αργυρού
Φροντιστής Βεστιαρίου : Λευτέρης Φαρούγγιας
Ήχος—Φως : Ανδρέας Γραμματικός—Σπύρος Μάστορας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το «7 τεχνών τόπος» και τον Ανδρέα Τρύφωνα για την αρωγή του σε όλες μας τις προσπάθειες και ιδιαιτέρως για το στήσιμο του φετινού μας σκηνικού.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Federico Spinola που κάθε χρόνο ντύνει τις παραστάσεις μας με τα απαραίτητα έπιπλα και φωτιστικά σκηνής και με αμέριστη ηθική συμπαράσταση.
Επίσης ευχαριστούμε τους: Ελένη Αργυρού, Πολυξένη Μιχαηλίδου, Φωτεινή Μπογδάνου, Αθλητικό Σύλλογο Καλαθοσφαίρισης  ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ και το Αστυνομικό Τμήμα Παξών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου