Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πολιτιστικός Σύλλογος Παξών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παξών
ιδρύθηκε στης 7 Μαΐου 1975 με την αρχική ονομασία “Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Παξών” και με έδρα την πρώτευσα του νησιού το Γαϊ. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα για συλλογική έκφραση του προβληματισμού και της δράσης των κατοίκων του νησιού οι οποίοι θέτουν σαν σκοπό τους την μελέτη και προώθηση των πολιτιστικών κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων που αφορούν στους Παξίους σε άμεση σχέση με τα γενικότερα προβλήματα του τόπου.

Ειδικότερα οι σκοποί του συλλόγου είναι:
1. Η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών και του τόπου μας
2. Η καλλιέργεια και προάσπιση της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο, στην υπόθεση της ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς του κόσμου.
3. Η δημιουργία και καλλιέργεια σχέσεων και συνεργασίας με πολιτιστικούς, επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς ή οργανώσεις και γενικά κάθε φορέα Ελληνικό ή Διεθνή, που επιδιώκει τους ίδιους σκοπούς.
4. Η ευαισθητοποίηση για την προστασία διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων, της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νησιού, των εθίμων των παραδόσεων και των τοπικών προϊόντων.
5. Η προστασία του περιβάλλοντος
6. Ειδικότερα για τη νησίδα του Αγίου Νικολάου, που εδώ και κάτι αιώνες είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νησιού: Μη αλλοίωση της μορφής του, Ανάδειξη του Ενετικού φρουρίου, καθαρισμός των ακτών, Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο του Φρουρίου και Δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίσκεψη τουριστών στο Ενετικό Φρούριο.
7. Ενέργειες που θα έχουν σαν σκοπό τη διατήρηση του σπάνιου συνδυασμού μνημείων, φύσεως και λαϊκής Αρχιτεκτονικής.
8. Η οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία μουσείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου